Petua Kurus Badan & Awet Muda

Buah-buahan dan sayur-sayuran segar

Petua kurus badan dengan mengamalkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran segar. Jika kita tak gemar makan buah-buahan dan juga sayur-sayuran secara mentah, ada tak cara lain yang kita boleh mengambilnya?

Dan bagaimana pula cara dan petua kurus badan yang terbaik yang boleh kita makan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan lebih banyak lagi sebagai makanan diet sihat kita pula?

Sebenarnya terdapat pelbagai cara yang boleh kita lakukan. Salah satu cara petua kurus badan yang mudah adalah dengan mempunyai mesin pengisar jus. Kita boleh kisarkan saja buah-buahan dan sayur-sayuran segar kita dan jadikannya sebagai jus minuman. Ermmm memang sedap!!! :-)

petua kurus badan

Amalan Petua Kurus Badan Dengan Buah-buahan & Sayur-sayuran.

Kita boleh awet muda dengan petua kurus badan ni?

Mudah je kan amalan petua kurus badan ni? Tak suka makan buah-buahan dan sayur-sayuran begitu saja. Buat je sebagai jus minuman.

Minum jus buah-buahan dan sayur-sayuran memang enak dan berkhasiat, lagi-lagi jika di minum secara  sejuk. Memang menyegarkan! :-)

Selain itu, petua kurus badan dengan mengisar sendiri minuman jus segar kita adalah lebih baik kerana ia penuh dengan khasiat dan nutrisi yang diperlukan oleh tubuh badan kita.

Tapi jangan tapiskan dan buang hampas kisaran buah-buahan dan sayur-sayuran kita tadi. Kerana disitulah tersimpannya nutrisi dan serat yang kaya dan penuh dengan vitamin.

Dan seboleh-bolehnya elak atau kurangkan pengambilan jus minuman dalam kotak atau tin kerana ia mempunyai bahan pengawet. Kebanyakan nutrisi dan vitamin mungkin kurang atau hilang kerana ia tak lagi sesegar seperti jika kita membuatnya sendiri di rumah.

Lagi petua kurus badan dengan jus minuman ialah kita boleh mencampurkannya dengan yogurt dan jadikannya minuman smoothies atau lassi. Lebih sedap lagi jika kita kisarkannya dengan ketulan ais dan jadikannya seperti minuman ‘ice blended’. ;-)

Bagi mereka yang suka dan boleh makan sayur-sayuran dengan mentah, petua kurus badan adalah dengan memakannya begitu saja. Selain ianya rangup, ia juga adalah makanan snek yang amat sihat yang boleh kita amalkan.

petua kurus badan

Petua kurus badan dengan mengambil sayur-sayuran mentah yang segar, memang lebih baik dimakan begitu saja kerana ia dapat mengekalkan segala vitamin dan nutrisi yang terdapat didalamnya, berbanding dengan jika kita memasak sayur-sayuran tersebut.

Kita juga boleh mengambilnya sebagai salad atau ulam. Inilah rahsia petua kurus badan nenek moyang kita dulu kerana dengan pengambilan sayur-sayuran mentah dan ulam-ulaman sebenarnya adalah petua untuk awet muda. :-D

Nak awet muda? Makanlah lebih sayur-sayuran segar secara mentah sebab inilah petua kurus badan yang patut kita amalkan. ;-)

Tapi jika kita lebih menyukai sayur-sayuran yang lembut dan mudah dimakan atau yang telah di masak, kita boleh merebus atau masak secara stim sayur-sayuran kita itu. Untuk menambahkan rasa yang berbeza, kita boleh juga tambahkan sedikit keju cair atau taburkan kekacang di atas sayur-sayuran kita tadi.

Kita suka makan sup? Tambah dan pelbagaikan sayur-sayuran yang di masak untuk sup, atau kita boleh juga buat sup krim sayuran.

Adakah kita suka makan kentang lenyek? Kita boleh membuat kentang lenyak kita dengan menggunakan lobak merah, labu atau keledek.

Petua kurus badan dengan buah-buahan segar pula, kita boleh ambil dan potongkan sedikit buah strawberi, kiwi atau buah kegemaran kita dan tambahkan krim segar atau krim putar diatasnya.

Buah epal adalah buah yang selalu disyorkan untuk kita ambil ketika kita berdiet dan petua kurus badan.

Tapi jika kita tak suka makan epal begitu saja, kita boleh potongkannya dan masakkannya dalam sedikit air, bersama sedikit kayu manis dan mungkin hanya sedikit gula jika kita inginkan yang lebih manis.

petua kurus badan

Terdapat juga jem dan manisan buah-buahan yang tak mengandungi banyak gula ataupun tanpa gula, yang boleh kita  sapukan dan makan bersama roti bakar.

Lagi idea petua kurus badan dengan cara makan buah-buahan ialah dengan menyimpan buah anggur tanpa biji dalam freezer kita. Dan kita makannya sebagai makanan sejuk yang sedap dan mempunyai rasa yang berbeza.

Jom kita cuba :-)

petua kurus badan


2 Responses to Petua Kurus Badan & Awet Muda

  1. Memang sains telah membuktikan sayuran dan buahan adalah faktor utama untuk mendapatkan bentuk badan dan berat badan yang terbaik. Sukar untuk menurunkan berat badan sekiranya pemakanan yang betul diambil diabaikan.

  2. supernifz says:

    Wahhh… menariks nih… mmg nak kena sediakan blenda kat dapur sesiap nih….

    tq admin… mohon share yaaa….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

*
= 3 + 0